New Court Rothschild – London

  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London
  • New Court Rothschild - London

About This Project

OMA’s design for New Court is the fourth iteration of Rothschild’s London headquarters, all of them built on the increasingly dense and architecturally rich site on St. Swithin’s Lane, a narrow medieval alley in the heart of the City.

Nathan Rothschild established residence at New Court in 1809. In 1865 the first of two Rothschild-commissioned New Court bank buildings was completed. One hundred years later, the Victorian New Court, which Rothschild had long since outgrown, was demolished and replaced with a new building, which proved to be even more short-lived and obscured views of Christopher Wren’s domed church of St. Stephen’s Walbrook, built in 1677.

The current rebuilding of New Court offers the opportunity to reinstate a visual connection between St. Swithin’s Lane and St. Stephen’s Walbrook. Instead of competing as accidental neighbours, the church and New Court will now form a twinned urban ensemble, an affinity reinforced by the proportional similarity of their towers.

New Court will be made up of a central cube of ten efficient and flexible open-plan office floors – which facilitate views over St. Stephen’s and the surrounding City – linked to four adjoining annexes, with meeting rooms, enclosed offices, vertical circulation, reception areas, and a staff cafe and gym. The top of this central cube features a landscaped roof garden with outdoor meeting areas. This in turn is overlooked by an adjacent Sky Pavilion – a small tower with three double-height storeys peering out over the city – which houses meeting and dining rooms and a multifunctional panorama room with extraordinary and unfamiliar views across the City, including St. Paul’s Cathedral.

The central cube has a distinctive repeated pattern of structural steel columns embedded in the fa├žade. At street level, the entire cube is lifted to create generous pedestrian access to the tall glass lobby and a covered forecourt that opens a visual passage to St. Stephen’s Walbrook and its churchyard – creating a surprising moment of transparency in the otherwise constrained opacity of the medieval streetscape.

The new building will unite all of Rothschild’s London staff in one location for the first time in decades. A reading room and space for displaying the family’s archive ground the new building in the bank’s illustrious history. Through the reconnection of two precious open spaces in the City – the courtyard of New Court and the churchyard of St. Stephen’s Walbrook – the new New Court promises to transform St. Swithin’s Lane.

Year

2011

Travertine

Category
Headquarters & Office Buildings, Projects